Skautský pracovní víkend ve Staré Vodě – jaro 2022


O víkendu 13. – 15.5. se nás sešlo ve Staré Vodě 64 skautů a skautek (Velký Týnec, Čechovice, Hlubočky, Velká Bystřice, Velký Újezd , Olomouc) a 12 dalších dobrovolníků (Horní Loděnice, Jakubčovice, …). Přidali se také tři skauti z Polska a dva skauti z Kanady.

Začali jsme rozebírat starou boudu u kostela, která dříve sloužila stavebníkům a posledních několik let jsme ji využívali my, jako základu při naších brigádách. U nové boudy jsme upravili prostor pro skladování dřeva a připravili místo pro budoucí kůlničku na nářadí. V kostele byly kompletně zameteny dřevěné podlahy na 3 kůrech a v poschodí. Zametli jsme také podlahu v přízemí a do oken v obou zákristiích jsme upevnili rámy se sítí pro větrání a zamezení vletu ptáků. Do kostela jsme dodali 90 ks židlí, které obec Velký Týnec vyřazovala při rekonstrukci kulturního domu. Kolem kostela jsme sekli a odklízeli trávu.
Na hřbitově jsme vyhrabali a odvozili staré listí, byla posečená tráva, upravena hrobová místa a odklizeny popadané větve ze stromů. Na troskách kláštera byly vysekány náletové křoviny a spáleny včetně podzimních suchých hromádek. Rozšířili jsme přístupový chodník do klášterního nádvoří a položili na něj břidlicové dláždění. V klášterní zahradě jsme vysekali suchý porost křídlatky a spálili jsme jej. Kolem jezírka jsme vysekali náletové křoviny a zábradlím jsme označili vstupy do starých kanálů. U rybníka jsme vysekali vrbové výmladky a klestí jsme spálili. Posekli jsme kolem něj trávu a udělali nový můstek nad přítokovým kanálem.
U Královské studánky jsme posekali trávu a vyčistili odtokový kanál. Kolem 3 křížů a pomníku byla vypleta tráva a upraveny zasazené květiny. Plochy, na kterých se tábořilo, jsme uklidili a odvezli jsme 2 pytle odpadků do kontejnerů v Libavé. Večer jsme se shromáždili v kostele a hrálo se na kanadské dudy, české a polské kytary, zazpívala se i polská balada o historii Staré Vody.